Tritonus

Et lille udpluk af Tritonus’ historie

Tritonus er et traditionsrigt dansk kor med et meget varieret repertoire, der spænder fra store, klassiske værker til rytmisk musik og gerne uropførelser, skrevet specielt til koret.

Tritonus_Web-5Tritonus har eksisteret siden 1971 og holder til i Rødovre, på Rødovre Gymnasium. Koret blev grundlagt af John Høybye, som stod i spidsen for ensemblet i 35 år. Lise Christensen Bjerno tiltrådte som dirigent for Tritonus ved årsskiftet 2009 og dirigerede det frem til november 2016. Siden februar er korets dirigent Jakob Høgsbro.

Som pionerer inden for rytmisk korsang siden 70’erne har Tritonus arbejdet med Nyt Dansk Dansetater, førende billedkunstnere og forfattere i ønske om et tæt samarbejde mellem forskellige kunstarter.

Tritonus har været foregangskor som udfordrer af den traditionelle koropstilling; nytænkning og eksperimenteren er væsentlige sider af Tritonus.

Koret har givet koncerter over hele Europa samt i Israel, Kina, Japan, USA og Brasilien. Vi har med stor glæde deltaget i adskillige projekter for nordisk musik og har jævnligt optrådt i de nordiske lande, herunder særligt mange gange på Færøerne. I 2006 blev Tritonus inviteret til Brasilien af ”Instituto Curitiba de Arte e Cultura” i Curitiba, for at uropføre John Høybyes hyldest til H.C. Andersen, værket ”Den Lille Havfrue”, en suite af sange komponeret og arrangeret af John Høybye med libretto af Edward Broadbridge.

Tritonus har 2 gange deltaget i europæiske korkonkurrencer, begge gange med fornemme resultater. I Maasmechelen, Belgien, i 1993, fik Tritonus en andenplads ud af 60 europæiske kor. To år efter vandt Tritonus den fornemme 5.th International Choir Competition i Budapest, hvor 63 kor var inviteret blandt mere end 200 kor, der havde søgt om at komme med til konkurrencen.

I 1999 var Tritonus inviteret til at deltage i The Duke Ellington Centennial Festival i Washington, hvor Sacred Concert blev opført i The Union Temple Baptist Church, Washington DC og efterfølgende i Saint Peter’s Church, Manhattan, New York City med Jesper Thilo som solist.

Vores Messias-opførelser med de allerbedste solister (Susanne Elmark, Per Høyer, Hanne Fischer/Annette Simonsen og Niels Jørgen Riis/Michael Kristensen) samt medlemmer af Det Kgl. Kapel var fra 1998 til 2005 en institution i det Københavnske musikliv.

I 2006 blev Tritonus inviteret til Brasilien af ”Instituto Curitiba de Arte e Cultura” i Curitiba, for at uropføre John Høybyes hyldest til H.C. Andersen, værket ”Den Lille Havfrue”, en suite af sange komponeret og arrangeret af John Høybye med libretto af Edward Broadbridge.

2008 bød bl.a. på et spændende samarbejde med den verdensberømte perkussionist, trommeslager, orkesterleder og komponist Marilyn Mazur: Åbningsshow’et ved verdensmesterskaberne i éthjulet cykling!

I 2009 indledtes samarbejde med endnu en unik, dansk komponist – organisten Jette Mogensen, hvis messe vi uropfører: 5 satser for kor, solister og hendes eget, særegne instrument, claviorganum.

Julen 2009 bød på Brittens ’A Ceremony of Carols’ stillet over for en Københavner-uropførelse af John Høybyes reviderede juleoratorium ’Gabriel og Maria’ for blandet kor, solister, recitator, rytmegruppe og orgel.

2010 var præget af udvikling af nye projekter med komponisterne Jeppe Gram, Else Marie Pade, John Høybye, korets dirigent Lise Christensen Bjerno samt digteren Benny Andersen. Dette kunne opleves ved uropførelser ved forårets koncerter.

I maj 2012 var koret på Nordtyskland-turné med koncerter i Flensburg og Hamburg, hvor koret bl.a. optrådte sammen med koret hamburgVOCAL.

Repertoire spændende fra Duruflé’s Requiem i 2011 over backing for rockgruppen Nephew i 2012 karakteriserer Tritonus’ bredde, som atter viser sig i koncertprojektet ’Eksistens’, der sætter fokus på de menneskelige fællesnævnere ord, krop, lyd og bevægelse.

Universelle temaer som tro, håb og kærlighed udfordres og sættes i nyt perspektiv med musik af Marilyn Mazur og korets dirigent, Lise Christensen Bjerno til stærke og vedkommende tekster af bl.a. Benny Andersen, André Bjerke, Edith Södergran og gamle persiske tekster af digteren Rumi. Med Mazur og en række prominente jazzmusikere, opført 11 gange siden 2012, CD udgivelse 2014.

2015 blev skudt i gang med 100 års-fejring af Halfdan Rasmussen, en tur til Italien med præsentation af dansk musik og tre koncerter med Duruflés Requiem, Arvo Pärt og Sjostakóvitj. Og i november deltog koret i den elektroniske musikfestival DEFINE i Sønderborg, med uropførelse af værker blandt andet Erik Højsgaard, Gisli Galdur Thorgeirsson, Trinelise Væring og Else Marie Pade.

Tritonus kan årligt høres ved 10-12 koncerter i Danmark og i udlandet.